Inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor efectuate cu o masina luata in comodat

In cazul in care detineti o societate si utilizati autoturismul, proprietate personala a administratorului, in interesul firmei, puteti inregistra in contabilitate o parte din cheltuieli.

In primul rand trebuie sa realizati un contract de comodat intre proprietarul masinii si societatea dumneavoastra, prin care se cedeaza folosinta gratuita a autoturismului, in interesul firmei. Nu exista un model standard de contract de comodat, singura obligativitate este sa contina partile contractante, conditiile de cedare a folosintei si suportarea cheltuielilor.

Conform art. 25 alin. (3), lit. I) din Codul Fiscal, cheltuielile sunt deductibile in limita de 50%, din punct de vedere al impozitului pe profit, deoarece autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii societatii.

Exceptie de la aceasta limitare sunt:
  • vehiculele utilizate exclusive pentru servicii de urgenta, curierat, paza si protective;
  • vehiculele utilizate de agentii e vanzari si achizitii;
  • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane, cu plata, inclusiv taxi;
  • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scoli de soferil;
  • vehiculele utilizate cu marfuri in scop comercial.
In cazul autoturismelor utilizate in scopul economic al societatii, in baza contractelor de comodat, care nu se incadreaza in categoria prevazute de lege, nu se aplica limitarea decontarii anumitor cheltuieli, cu combustibilul, asigurarea, intretinerea si reparatiile, exceptand cheltuielile privind asigurarea Casco si RCA, acestea fiind nedeductibile.

Pentru a putea fi inregistrate in contabilitate, cheltuielile efectuate cu autoturismul luat in comodat, trebuie justificate printr-un decond de cheltuieli la care trebuie anexate bonurile fiscale doveditoare. Decontul trebuie semnat si aprobat de catre conducerea societatii.

Conform prevederilor de la pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299-301 din Codul Fiscal, nu este aplivabila limitare la 50% a deducerii taxei, insa este obligatorie utilizarea foii de parcurs. Foaia de parcurs trebuie sa contina urmatoarele informatii: categoria vehicului, scopul si locul deplasarii, kilometri parcursi, norma proprie de consum de carburant pe kilometru parcurs.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoare adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA-ului pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punct de vedere al TVA.

In cazul societatilor neplatitoare de TVA, nu va intereseaza, din punct de vedere fiscal, limitarea cheltuielilor sau limitarea TVA la 50%, deoarece impozitul se calculeaza numai asupra veniturilor iar TVA nu aveti de platit. Cheltuielile efectuate cu autoturismul luat in comodat, se justifica in baza documentelor justificative.

Pentru orice informatii sau nelamuriri apelati cu incredere la echipa noastra de profesionisti, care va sta mereu la dispozitie cu servicii de contabilitate Cluj.